Mantarlı tırnak yada ayak tırnaklardaki değişiklikler insanlara tırnak mantarı olduğunu düşündürtür. Genelde mantar enfeksiyonlarının kötü hijyene sahip yada düşük IQ’lu insanlarda olduğu düşünülebilir. Oysa ki Batı ülkelerindeki insanların yüzde 10 unda tırnak mantarı bulunmaktadır. 60 yaşın üzerinde bu oran yüzde 20’ye çıkar. Tırnak mantarı gibi düşünülen tırnağın farklı görüntüsüne sebep olan herşey, tırnak mantarı değildir.
Aşağıdakiler tırnak mantarı ile karıştırılabilir:
1- Tırnak üstü çizgileri çok sıktır, normal oldukları düşünülebilir; hamilelikte kötüleşebilir. Bazı insanlarda bu olay kemoterapi sonrasında ortaya çıkar.
2- Yaşlı tırnağı; yaşlandıkça tırnakların kırılganlığı artar ve tırnaklarda bitiş noktasında kat kat ayrılmalar başlar.
3- Beyaz yada sarımsı tırnaklar; tırnağın tırnak yatağında ayrılması sebebi ile görülürler. Tırnağın altında boşluk vardır. Tedavide tırnağı kısa kesmek gerekir. Altı temizlenmemelidir, rengi saklanmak isteniyorsa cilalanmalı ve iki üç ay beklenmelidir.Bu durum; onikolizis olarak adlandırılır. İnatçı onikolizis tırnağı mantar enfeksiyonuna uygun hale getirir.
4- Kırmızı yada siyah tırnaklar; genelde tramvaya bağlı olarak ortaya çıkar. Hemotomdan kaynaklanır. Bozulmuş alan tırnakla beraber büyüyecek ve kesildikçe tırnaktan uzaklaşacaktır. Eğer tırnağın altında geçmeyen ve tırnak kesildikçe düzelmeyen sabit bir siyah nokta varsa ve bu bir tramva sonrasında oluşmamışsa mutlaka bir demortolojiste gözükmeli medikal bakımla üstü frezeler yardımı ile inceltilmelidir.
5- Yeşil tırnaklar; genelde pseudomonas bakterisinden kaynaklı olur. Tırnağın altında ürer, tırnakta koku yapar. Tırnak 4 haftada bir çok kısa kesilmelidir. Tırnağın altına su kaçırmamaya ve mümkün mertebe tırnağı kuru tutmaya dikkat edilmelidir.
6- Noktalı tırnaklar’ın sebebi psoriasis veya tırnak matriksini etkileyen bir hastalık olabilir. Tırnak matriksi tırnağın büyüdüğü yerdir. PSoriasis’ in etkilediği tırnaklar kahverengileşebilir.
7- Tırnak etrafındaki şişlik ve kırmızılıklar paronychia olarak adlandırılır. Tırnağın dibinden kaynaklanır, enfeksiyon akutsa yani hızlı bir başlangıç varsa; sebep bakteridir. Ilık banyoya cevap verebilir fakat doktor tarafından direne edilmelidir. Tırnak kutikili zamanla enflomasyona uğrayabilir. Bu olay; kronik paronychiaya sebep olur. Bazen hasarlanmış ve enfekte olmuş ciltten avantaj alarak tırnak mantarı ureyebilir. Tedavi cildi kuru tutarak ve sudan cikartarak baslar. Genelde antibiyotik kullanilmaz fakat agir enfeksiyonda gerekli olabilir.
8- Kronik tırnak tramvası; sürekli yapılan spor aktivitelerine maruz kalanların tırnakları etkilenir ve tırnak mantarı enfeksiyonu gibi gözükür. Dar ayakkabılar en büyük sebeptir.
Normal, sağlıklı insanlarda tırnak mantarları en çok nemli ve ıslak ortamlardan kaynaklıdır. Ortak banyolar ve yüzme havuzları en büyük tırnak mantarı sebebidir. Steriletenin iyi olmadığı salonlara gitmek, tırnak mantarı taşıyan insanlarla beraber yaşamak risk faktörüdür. Koşucularda, atletlerde dar ve terleten ayakkabılar giymek, sürekli tramvaya maruz kalmak tırnak mantarı riskini arttırmaktadır. Atlet ayağına sahip olmak tırnağın daha çok etkileneceği anlamına gelir. Sürekli tekrarlanan tramva mantar enfeksiyonuna zemin hazırlamaktadır. Hastalıkları olan yaşlı insanlar risklidir. Çünkü bağışıklık sistemleri düşüktür. Ayrıca AIDS, diyabet, kanser, psoriasis hastaları veya kortizon gibi sürekli immün supresif ilaç alanlar kolaylıkla tırnak mantarı rahatsızlığına yakalanabilirler